Валута:    
Език:     Български Руский English 
Сега във вашата кошница има (0) артикули
Категории
ОЩЕ ИНФО ЗА...
Какво трябва да знаем за Парфюмите?

Парфюмът е смес от етерични масла и ароматни съставки, фиксатори и разтворители, направени да придават приятна миризма на човешкото тяло, предмети и помeщения.
Малко история
Думата парфюм, която се използва днес идва от латински "per fumum"и означава през пушек. Парфюмерията, или изкуството на правене на парфюми, започва в древна Месопотамия и Египет, но е доразвито от римляните и персийците.

Според нивото на концентрация
Парфюмнато ессенция е задължително разредена с разтворител защото неразтворените масла (синтетични или природни) в силна концентрация съдържат съставки, които причиняват алергични реакции при прилагане на кожата. За сега най-съвместим разредител за парфюмите в търговската мрежа е етанола или сместа от етанол и вода.
Качеството на аромата на парфюмите в търговската мрежа се определя от процентното съдържание на етерични масла в продукта.
* Parfum - Парфум : 20% - 30% ;
* Espri de Parfum - Парфюм : 12% - 25% ;
* Eau de Parfum - Парфюмна вода : 12% - 15% ;
* Eau De Toilette - Тоалетна вода : 4% - 10% ;
* Eau de Cologne - Одеколон : 2% - 5% ;
* Splash Cologne - Сплаш : 1% - 3% ;

Парфюмните есенции също могат да се разредят в натурални масла без аромат като фракционно кокосово масло, жожоба или бадемово масло. Това е начина по който те са се използвали в древноста и продължават да се използват до днес на много места.

Според Ароматните Тоналности
Според типа на преобладаващите ароматни тоналности парфюмите се групират в семейства. Тези семейства са от ключово значение за разработването на всеки парфюм. Емоционалното въздействие на парфюмите от всяко семейство е различно и индивидуално.
Тези семейства са:
ФЛОРАЛНИ - Нежност & Романтика (FLORAL)
Това семейство може да се счита за начало на парфюмерията. Флоралните парфюми се характеризират с аромат на истински цветя. Те съдържат точно определени цветни есенции като момина сълза или букет няколко цветя. Примери за това са Paris, Beautiful, Diorissimo.
АЛДЕХИДНИ - Класика & Елегантност (ALDEHYDIC)
От 1920 год. алдехидите дадоха нови направления в парфюмерията. Благодарение на дифузното сияние на тези нотки е било възможно да се постигне ефект на иновативни парфюми с флорални нотки. Chanel No.5 беше първият Алдехиден парфюм и е характерен представител на това семейство.
ФЛОРИЕНТАЛСКИ - Чувствен & Страстен (FLORIENTAL)
Концепцията на това семейство се характеризира с аромати на сладки цветя, която включва буйни пикантни флорални теми и форми на преход към "по-тежката" парфюмна посока - Ориентал. Първият опит за прераждането им е през 80-те и 90-те години с парфюми като Poison и Amarige.
ОРИЕНТАЛСКИ - Страст & Прелъстяване (ORIENTAL)
Парфюмите от това семейство пораждат асоциации с ароматите на "Ориента" - сладки благоухания и смоли от Арабия и / или скъпоценни подправки от Индия. Типични представители са Shalimar, Opium и Addic;
КИПАРИСОВИ - Изтънченост & Финес (CHYPRE)
В семейство Кипарисови се характеризира с контраст между пресни цитрусови нюанси и зелен мъх. Семейството взема името си от 1-вия дървесно-мъхест парфюм създаден от Coty през 1917. Chypre е френското име на остров Кипър. Miss Dior е класически пример, както и Paloma Picasso.
КОЛОН - Леки & Чисти (COLOGNE)
Първоначално базирано около темата Eau de Cologne 4711, в наши дни се разви в много по-сложни и модерни парфюми като Eau Dynamisante. Цитрусовите Колон парфюми имат свеж и лек характер, дължащ се на есенциите от лимон, бергамот, портокал, мандарина и лайм, съчетани с флорални дървесни нотки.
ЗЕЛЕНИ - Природа & Динамизъм (GREEN)
Семейството на "Зелените" парфюми се отличава с зелено-листни върхови нотки съчетани с флорална сърцевина върху дървестна база, която е допълнена понякога от сладки ванилови нюанси. Зелените парфюми имат свеж и искрящ характер на природа. Класически пример са Altiage, Private Collection, Chanel 19.
АКВАТИЧЕН - Дързост & Въодушевление (OZONIC)
Един Акватичен парфюм се характеризира с свежест и ентусиазъм, прохладен полъх на морски бриз, младост, изпълнена с жизненост. Той е съчетание на зелени и плодови връхни нотки обогатени с флорални сърцевинни нотки. В плодовите елементи са често аромати на диня, пъпеш, манго и пр. LEau dIssey, Escape и Tommy T са добри примери за Акватични парфюми.
ПЛОДОВИ - Модни & Шикозни (FRUITY)
Плодови парфюми са тези, в които има значителен плодов елемент или чрез добавка към върхните нотки, или като централна тема в средните аромати. Плодовите парфюми имат мека свежест с излъчване на младост и щастие. Представители на плодови парфюми са Amazone, Lauren и Kenzo.
КОЛЕЛО НА ПАРФЮМНИТЕ ТОНАЛНОСТИ

Perfume Fragrance Wheel
Продължи
- Добави към del.icio.us - Добави към Digg - Добави към Yahoo myWeb - Добави към Spurl - Добави към furl - Добави към Ask - Добави към Squidoo - Добави към Simpy - Добави към Reddit - Добави към ma.gnolia - TITLE_FACEBOOK_BOOKMARK - Добави към Google Отметки - Tweet This
Бързо Търсене!
Използвайте ключови думи за да откриете продукта, който търсите.
Подробно Търсене
Страна Произход
Тип на Парфюма